Näkökulmia muistisairauteen
Haastattelemme alan mielenkiintoisimpia asiantuntijoita ja kerromme uusimmasta tutkimustiedosta. Asioita, jotka kiinnostavat juuri nyt.
Asiakaskohtaamiset näkyviksi sensoriteknologian avulla
Rinnekoti ja Memocate aloittivat yhteistyön, jossa pilotoidaan Memocate Oy:n kehittämää Rytmi-palvelua. Rytmillä mitataan asumispalveluiden asiakkaiden ja työntekijöiden yhdessä viettämän ajan määrää sensoriteknologian avulla.
Uusimmat jutut
Asiakaskohtaamiset näkyviksi sensoriteknologian avulla
Rinnekoti ja Memocate aloittivat yhteistyön, jossa pilotoidaan Memocate Oy:n kehittämää Rytmi-palvelua. Rytmillä mitataan asumispalveluiden asiakkaiden ja työntekijöiden yhdessä viettämän ajan määrää sensoriteknologian avulla.
Yhdessä tekemisestä yhdessä olemiseen
Gerontologiassa julkaistussa tutkimuksessa analysoitiin haastatteluja, joissa muistisairas henkilö ja hänen puolisonsa puhuvat parisuhteestaan, ja pyrittiin ymmärtämään, minkälaisia merkityksiä parisuhteelle ja sen viestinnälle annetaan.
Memocate laajentaa kurssitarjontaansa yhteistyössä HY+:n kanssa
Aiemmin Memocaten lähikoulutuksia järjestettiin tilauksesta ryhmille, mutta uusi yhteistyö avaa ne myös yksittäisille osallistujille. Uutuutena mukaan tulevat myös ruotsinkieliset koulutukset.
Kokeile muistisairaiden omaisten verkkokurssia ilmaiseksi
Memocate auttaa muistisairaiden omaisia selviytymään koronapandemia-ajan yli tarjoamalla mahdollisuuden vuorovaikutustaitojen kehittämiseen Memocate Perhe -verkkokurssin avulla.
Saat kurssin maksuttomasti kolmeksi kuukaudeksi käyttöösi rekisteröitymällä ja luomalla tunnukset viimeistään tiistaina 5.5.2020.
Koronatilanteen käsitteleminen muistisairaan kanssa
Ohjeita ja käytännön neuvoja Swedish Care Internationalin videosarjasta
Muistisairaiden henkilöiden määrän ennustetaan tuplaantuvan, vaikka yksilöiden sairastumisriski on pienentynyt
Taustalla väestön ikääntyminen ja väkiluvun kasvu sekä muistisairauden riskitekijöiden parempi hallinta.
Muisti vaatii huolenpitoa
Jos mieleen painaminen onnistuu, asia voi säilyä muistissa läpi elämän. Aivotutkija Minna Huotilainen kertoo, mikä on muistille hyväksi.
Omaishoitajien puolella Libanonissa
Libanonissa noin 30 000 ihmistä sairastaa Alzheimerin tauti. Heistä lähes kaikki asuvat kotona.
Musiikin jättämä jälki ei katoa
Musiikki voi helpottaa omaishoitajan ja muistisairaan ihmisen arkea. Musiikki toimisi hoitotyökaluna kodin lisäksi muissakin hoitopaikoissa, jos musiikkia käytettäisiin suunnitellusti ja säännöllisesti.
Keskity, kuuntele ja yritä ymmärtää
Suomen muistiasiantuntijoiden järjestämässä seminaarissa käsiteltiin kommunikaatiota ja vuorovaikutusta muistisairaan ihmisen kohtaamisessa.
Memocate yhteistyöhön Helsingin kaupungin geriatrian poliklinikan kanssa
Memocaten verkkokurssin käy läpi ensin koko henkilöstö, ja sen jälkeen se liitetään osaksi uusien työntekijöiden perehdytysohjelmaa.
Käsitysten ravistelua ja muistojen voimaa
Lauttasaaren kartanossa järjestettiin Rohkeat tekijät -tapahtumaviikko. Yhdessä viikon tilaisuuksista käsiteltiin muistia ja unohtamista sekä otettiin esille erilaisia näkökulmia ikääntymiseen.
Riskigeenien toiminnasta oppimalla voi löytyä uusia hoitoja Alzheimerin tautiin
Itä-Suomen yliopistossa on tehty Alzheimerin taudin geneettistä tutkimusta jo neljännesvuosisata.
Otsalohkodementioista 30 % johtuu geenimutaatiosta, joka aiheuttaa myös ALS:ia
Geenimutaation löytymisen myötä käyttöön saatiin geenitesti, verikoe, jolla sen olemassaolo voidaan selvittää.
Sairaus ja parisuhde Katajan Parisuhdepäivien teemana
Aiheina olivat muun muassa suru ja luopuminen, yksinäisyys parisuhteessa sekä sairauden aiheuttama kriisi.
Diagnoosi voi parantaa elämänlaatua
Usein geriatri Jussi Ripsaluoma epäilee vahvasti jo potilaan kanssa keskustellessaan, että tällä on muistisairaus. Diagnoosi vaatii aina sen, että muiden sairauksien mahdollisuus suljetaan pois.
Hoitajan suomi-pohjoissaame fraasisanakirja
Pohjoissaamea puhuvan muistisairaan hoidon avuksi on luotu verkossa avoimesti saatavilla oleva sanakirja. Sanakirjan on luonut SenioriKaste-hankkeen kehittäjätyöntekijä Sari Tapiola.
Kiellettyjä tunteita ei ole
Pari- ja perhepsykoterapeutti Liisa Välilä tietää omakohtaisesti, että puolison sairastaessa tunteiden kirjo on valtava. Yksikään tunteista ei ole virheellinen, ja vaikeatkin on tärkeää tunnistaa. Jos tunteita ei tunnista ja pääse purkamaan, aiheutuu lisää pahoinvointia. Välilä kannustaa puolisoaan hoitavia vertaistukiryhmiin.
Selkokielisyys edistää yhdenvertaisuutta
Memocaten tieteellinen johtaja, professori Camilla Lindholm kertoi Etnimu-toiminnan järjestämässä keskustelutilaisuudessa haluavansa parantaa maahanmuuttajataustaisten henkilöiden terveyslukutaitoa edistämällä selkokielisten materiaalien tuottamista.
Muistiviikko alkaa
Valtakunnallista muistiviikkoa vietetään viikolla 38 eli 16.-22.9.2019. Muistiliiton perustama teemaviikko tuo esiin muistisairaiden ja heidän läheistensä oikeutta hyvään ja omannäköiseen elämään.
Memocate-verkkokurssi avoinna kaikille Alzheimer-kuukauden ajan
Valtakunnallinen muistiviikko alkaa 16.9.2019. Muistiviikon kunniaksi Memocate avaa muistisairaiden kohtaamiseen valmentavan verkkokurssin kaikkien saataville syyskuun ajaksi. Kurssi on alunperin suunniteltu ammattihoitajille, mutta se soveltuu myös muistisairaiden omaisille ja läheisille.
Tampereen kaupunki kouluttautui Memocaten kanssa
Viime toukokuussa yhteensä 140 Tampereen kaupungin Ikäihmisten palvelulinjalla työskentelevää sairaanhoitajaa ja terveydenhoitajaa kävi läpi kuukauden mittaisen Memocate-kurssin.
Antikolinergisilla lääkkeillä yhteys jopa puolet suurempaan dementiariskiin
Laajan brittitutkimuksen mukaan antikolinergisten lääkkeiden määräämisessä keski-ikäisille ja sitä vanhemmille henkilöille kannattaa noudattaa varovaisuutta.
Muistisairas isovanhempi ei ole mörkö
Elina Westergren-Erkkilän julkaiseman Pupukin muistipulmat -satukirjan avulla lasten kanssa voi jutella muistisairaudesta. On tärkeää, että lapsen ja isovanhemman suhde säilyy.
Tutkimus kuuluu käyttöön
Tutkija Camilla Lindholm haluaa edistää työllään ihmisten hyvinvointia. Muistisairaiden hoitajille koulutusta tarjoavassa Memocate-yrityksessä sopiva väylä lisätä tutkimuksen vaikutusta näyttää löytyneen.
WHO:n suositukset muistisairauksien ehkäisemiseksi
WHO:n uudet suositukset antavat terveydenhuoltohenkilöstölle potilasohjauksessa tarvittavaa tietoa siitä, miten muistisairausriskiä voidaan pienentää.
Käsittelemme henkilökohtaisia tietojasi tietosuojakäytäntömme mukaisesti tilausjaksosi aikana.