Kunnioita muistisairaan todellisuutta
Osa muistisairaan kertomista epätosista asioista saattaa olla hyvinkin arkipäiväisiä ja uskottavia. Jos muistisairas sanoo syöneensä aamiaiseksi puuroa, ei omainen yleensä epäile asiaa ellei hän itse ole nähnyt muistisairaan syövän vaikkapa leipää.
Osa asioista taas on sellaisia, joiden sisällöstä käy heti ilmi, että ne eivät voi pitää paikkaansa. Tällainen voi olla tilanne, jossa muistisairas istuu omassa olohuoneessaan ja sanoo odottavansa Moskovan junaa.
Muistisairaan kertomusta ei yleensä kannata tyrmätä vaikka se ei vastaisikaan kuulijan näkemystä todellisuudesta. Hyödyllisempää on olla empaattisen utelias ja kannustaa muistisairasta jakamaan tunteitaan ja kokemuksiaan. Keskusteluyhteyden ylläpitäminen on arvokasta silloinkin kun sisältö on horjuvaa.
Muistisairaan kertomuksen mukaileminen voi kuitenkin aiheuttaa omaiselle moraalista ristiriitaa. Osa kokee kyseenalaisena sen, jos pyrkiessään kunnioittavaan kohtaamiseen joutuu vahvistamaan asiasisältöjä, joiden takana ei voi seistä. Jatkuvaa asiasisältöjen korjaamista ei kuitenkaan suositella sen aiheuttaman torjutuksi tulemisen kokemuksen vuoksi. Yksi toimintavaihtoehto onkin ihan vain kuunteleminen ja kiinnostuksen osoittaminen vaikkapa nyökkäämällä.
0 kommenttia