Kunnioita muistisairaan todellisuutta

Muistisairas saattaa puhua asioita, jotka eivät pidä paikkaansa. Kyse ei yleensä ole valehtelemisesta eikä muistisairas tee sitä tarkoituksella. Vaikka asiat eivät vastaisi kuuntelijan näkemystä todellisuudesta, ovat ne muistisairaalle itselleen usein totta. Yleensä ne ovat kytköksissä menneisyyteen tai muistisairaalle mieluisiin asioihin.

Osa muistisairaan kertomista epätosista asioista saattaa olla hyvinkin arkipäiväisiä ja uskottavia. Jos muistisairas sanoo syöneensä aamiaiseksi puuroa, ei omainen yleensä epäile asiaa ellei hän itse ole nähnyt muistisairaan syövän vaikkapa leipää.

Osa asioista taas on sellaisia, joiden sisällöstä käy heti ilmi, että ne eivät voi pitää paikkaansa. Tällainen voi olla tilanne, jossa muistisairas istuu omassa olohuoneessaan ja sanoo odottavansa Moskovan junaa.

Muistisairaan kertomusta ei yleensä kannata tyrmätä vaikka se ei vastaisikaan kuulijan näkemystä todellisuudesta. Hyödyllisempää on olla empaattisen utelias ja kannustaa muistisairasta jakamaan tunteitaan ja kokemuksiaan. Keskusteluyhteyden ylläpitäminen on arvokasta silloinkin kun sisältö on horjuvaa.

Muistisairaan kertomuksen mukaileminen voi kuitenkin aiheuttaa omaiselle moraalista ristiriitaa. Osa kokee kyseenalaisena sen, jos pyrkiessään kunnioittavaan kohtaamiseen joutuu vahvistamaan asiasisältöjä, joiden takana ei voi seistä. Jatkuvaa asiasisältöjen korjaamista ei kuitenkaan suositella sen aiheuttaman torjutuksi tulemisen kokemuksen vuoksi. Yksi toimintavaihtoehto onkin ihan vain kuunteleminen ja kiinnostuksen osoittaminen vaikkapa nyökkäämällä.

TÄRKEÄMPÄÄ ON AITO KOHTAAMINEN KUIN VIRHEELLISTEN ASIATIETOJEN KORJAAMINEN

Minkälaisen toimintamallin olet kokenut parhaimpana niissä tilanteissa, joissa muistisairas henkilö puhuu epätosia asioita?

1 Kommentti

  1. Itse kyllä kerron välillä miten adiat on ja välillä äitini muistaakin miten adia on. Jos jatkuvasti vain myötäilisin äitini alkaisi muistaa liian usein väärin.
    Nyt kun äitini hyväksyy ettö muisti heittäö hän itse nauraa hyväntuulisesti, että mitenkäs minä muistin näin.
    Meillä oelataan pelejä ja tänää äiti voitti minut. Kyllä olen ylpeä hänestä.

    Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Muistisairaudet

Lewyn kappale -tauti

Lue lisää

Vuorovaikutus

Anna läheisellesi aikaa sopeutua sairauteen

Lue lisää

Vuorovaikutus

Miten muistisairaus vaikuttaa vuorovaikutukseen

Tutustu

Onko sinulla uutta tutkimustietoa tai kehitysideoita sivustolle?

Onko sinulla uutta tutkimustietoa tai kehitysideoita sivustolle?