Vaali läheisellesi merkittäviä asioita
Muistisairaalle on usein tärkeää säilyttää elämässään asioita, jotka olivat hänelle merkityksellisiä jo ennen sairastumista. Hän ei halua kadottaa aiempaa identiteettiään ja toivoo ympärillä olevien ihmisten kunnioittavan hänen elämänhistoriaansa.
Tärkeiden elämänvaiheiden muisteleminen sekä vanhojen mielenkiinnon kohteiden ja ulkoiseen olemukseen liittyvien tottumusten ylläpitäminen ovat esimerkkejä asioista, jotka tuovat elämään mielekkyyttä ja tukevat muistisairaan kokemusta siitä, että hän on ainutlaatuinen ihminen.
MIETI, MISTÄ ASIOISTA LÄHEISESI PUHUU MIELELLÄÄN.
MINKÄ ASIAN TEKEMISESTÄ HÄN NAUTTII?
MINKÄLAISIA PIIRTEITÄ HÄN HALUAA ITSESTÄÄN TUODA ESIIN?
MINKÄ ASIAN TEKEMISESTÄ HÄN NAUTTII?
MINKÄLAISIA PIIRTEITÄ HÄN HALUAA ITSESTÄÄN TUODA ESIIN?
Tärkeät elämänvaiheet
Keskusteluyhteyttä edesauttaa se, että keskustelukumppani tunnistaa muistisairaalle mieluisat puheenaiheet. Ne voivat liittyä esimerkiksi tiettyyn elämänvaiheeseen.
Mun isälle mieluisa puheenaihe on hänen oma lapsuus omassa mummolassaan sekä hänen nuoruutensa aikaiset urheilusaavutukset.
~Aivoverenkiertosairauden muistisairautta sairastavan miehen tytär
Miehen isovanhemmilla oli ennen vanhaan maatila, jossa heillä oli lypsykarjaa. Nykyisin he mielellään puhuvat siitä maatilasta.
~Alzheimerin tautia sairastavan pariskunnan miniä
Tärkeiden elämänvaiheiden muisteluun voi käyttää myös musiikkia ja valokuvia.
Äidilläni supistui elämä hirveän pieneen. Tämän hetken hän tavoitti vain harvoin ja lyhyeksi aikaa, esimerkiksi ruokailuiden ja ulkoiluiden yhteydessä tai kampaajalla. Muuten hän eli siellä lapsuuden kouluissa, maisemissa ja kesissä. Sinne ei mun ote yllä. En mä pystynyt ukkia tai mummia kauemmas menemään sinne hänen maailmoihinsa. Mä yritin kuitenkin pitää linjoja mahdollisimman pitkään auki.
Keksin, että aletaan laulamaan lastenlauluja, niitä hänen nuoruutensa ja lapsuutensa lauluja. Mä mietin, että mitähän äiti tuumaa kun aletaan laulamaan ”Koivun oksaan korkealle teki peippo pesän…”. Hän kuitenkin tykkäsi ja se toimi tosi hyvin.
Me myös katselimme valokuvia. Äiti pystyi niistä hahmottamaan tuttuja kasvoja. Mä en tiedä sitten, menikö ne oikein, mutta mitäs sillä on väliä…
~Alzheimerin tautia sairastaneen naisen tytär
Vanhat mielenkiinnon kohteet
Asiat, jotka aiemmin elämässä ovat tuottaneet mielihyvää, voivat tuntua mukavilta edelleen. Toimintakyvyn laskiessa muistisairas henkilö saattaa tarvita omaisensa apua vanhojen harrastusten ylläpitämisessä.
Ennen mieheni sairastumista meillä oli enemmän yhteisiä mielenkiinnon kohteita. Meillä on ollut vene. Oli myös puutarha-asioita ja tehtiin Lapin matkoja. Nyt hän ei enää niistä juttele. Ihan kuin häntä ei kiinnostaisi. On kuitenkin yksi asia, josta hän on edelleen kiinnostunut ja mitä me voidaan yhdessä tehdä. Hänellä on kuntosalitausta ja kuntosalilla käyminen on hänelle edelleen mieleistä. Niin paljon kuin mä vaan töiltäni kerkeän, olen yrittänyt käydä hänen kanssaan kuntosalilla.
~Nainen, joka on Alzheimerin tautia sairastavan miehensä omaishoitaja
Luimme kuvakirjoja. Sellaisia, joissa oli luontokuvia. Hän tykkäsi siitä hirveästi, koska hän oli aina ollut kauneuden rakastaja. Hän tykkäsi esimerkiksi kukista. Näin löysin tien hänen maailmoihinsa.
~Alzheimerin tautia sairastaneen naisen tytär
Mamma on aina tykännyt ihan älyttömän paljon Laila Hirvisaaren kirjoista ja niitä hänellä on siellä. Hän ei ole moneen vuoteen lukenut itse, mutta me, jotka käydään hänen luonaan, luetaan niitä aina vuorotellen hänelle.
~Nainen, jonka isoäidillä on Alzheimerin tauti
Joskus asiat, joista muistisairas ilahtuu, ovat hyvinkin yksinkertaisia.
Meidän mamma on aina rakastanut katsoa telkkaria, niin joskus ihan vaan katsotaan telkkaria yhdessä. Esimerkiksi se, että hänen kanssaan katsoo yhdessä urheilua ja keskustelee siitä, tekee hänet onnelliseksi.~Nainen, jonka isoäidillä on Alzheimerin tauti
Ulkoinen olemus
Ulkonäkö on tärkeä osa identiteettiä ja muistisairas henkilö saattaa ilahtua siitä, että häntä autetaan ylläpitämään siihen liittyviä tottumuksia.
Yksi semmonen vakituinen juttu, mitä me aina isoäidin kanssa tehdään, on kynsien leikkaaminen ja lakkaaminen sekä papiljottien päähän laittaminen.~Alzheimerin tautia sairastavan naisen lapsenlapsi
Äiti on aina tykännyt olla huoliteltu. Silloin kun hän oli vielä paremmassa kunnossa, hän aina ilahtui kun lakkasin hänen kyntensä.~Alzheimerin tautia sairastavan naisen tytär
0 kommenttia