OSA 2 / 7

Aivoverenkiertosairauden muistisairaus

Monia keskenään hyvin erilaisiakin tiloja

Keskeiset alatyypit: pienten suonten tauti, suurten suonten tauti ja infarktien jälkitilat

Yhdistyy usein Alzheimerin tautiin

Jatka lukemista alla

Monia keskenään hyvin erilaisia tiloja

Aivoverenkiertosairauden muistisairauksiksi lasketaan monenlaisia keskenään hyvin erilaisiakin tiloja. Osa niistä on joillakin tiedonkäsittelyn osa-alueilla ilmeneviä rajallisia oireita ja osa oirekuvaltaan laaja-alaisia, eteneviä ja vaikeaan muistisairauteen johtavia tiloja.

Keskeisiä alatyyppejä ovat:

  • Pienten suonten tauti
  • Suurten suonten tauti
  • Tiedonkäsittelyn kannalta tärkeällä alueella olevien infarktien aiheuttamat tilat

Yhdistyy usein Alzheimerin tautiin

Aivoverenkiertosairauden muistisairauden esiintyminen yhdessä Alzheimerin taudin kanssa on yleistä erityisesti iäkkäämmillä henkilöillä. Tämä johtuu siitä, että kyseisillä sairauksilla on monia yhteisiä vaaratekijöitä, kuten korkea verenpaine, suuri kolesterolipitoisuus, diabetes ja ikääntyminen. Vähintään joka toisella yli 80 vuotiaalla Alzheimerin tautia sairastavalla henkilöllä on myös aivoverenkiertosairaus.

Nyt on jotain pahasti päässä vialla

Kaksi vuotta sitten sain aivoinfarktin. Olimme mökillä anopin kanssa ja sanoin, että nyt on kiire. Että kamat kasaan ja lujaa kotia kohti. Se on ainut kerta, kun anoppi uskoi. Sanoin, että nyt on jotain pahasti päässä vialla. Alkumatkan muistan, mutta sitten pimeni. Kolme kuukautta olin tajuttomana. Nykyään ei voi sopia mitään pitkän ajan päähän, kun se on niin lyhyt se muisti. Työtkin loppuivat kertalaakista, kun enhän mä muista, mitä mä olen tekemässä. Mutta tämä on elämää, ei sen enempää. Pakko yrittää olla reipas.

Ennen olin ulkona paljon, mutta nykyään tulee vietettyä enemmän aikaa sisällä. Urheilua seuraan edelleen telkkarista, ihan laidasta laitaan. Kyllä mä sen tiedän, että jos vaimolla menee pitkään töissä, mä joudun anopille hoitoon. Sitten pitäisi vielä muistaa mennä anopin luokse. Himassa on siitä onneksi lappu muistuttamassa. Muistilappuja on pakko olla, muuten ei muista mitään. Mutta nämä tilanteet on vaan pakko kestää, kun ei voi mitään. Terveeksihän sitä ei itseänsä saa.

~Mies, 47 vuotta

Muistisairaudet

Alzheimerin tauti

Lue lisää

Muistisairaudet

Otsa-ohimolohkorappeumat

Lue lisää

Muistisairas isovanhempi ei ole mörkö

Lue lisää

Onko sinulla uutta tutkimustietoa tai kehitysideoita sivustolle?

Onko sinulla uutta tutkimustietoa tai kehitysideoita sivustolle?