Tue läheisesi toimintakykyä

Muistisairaan henkilön toimintakyvyn säilymistä ja itsetuntoa tukee mahdollisuus osallistua erilaisiin aktiviteetteihin. Esimerkiksi kotitöiden tekeminen yhdessä läheisen kanssa aktivoi aivoja ja tuo mielekästä sisältöä päiviin.

Omaisen kannattaa olla ymmärtäväinen muistisairaan henkilön toimintakyvyn vaihteluiden suhteen. Kyvyssä selviytyä erilaisista aktiviteeteista voi olla suuria eroja riippuen päivästä tai vuorokaudenajasta. Joskus tähän löytyy syy esimerkiksi lääkityksestä tai ympäristöön ja tilanteeseen liittyvistä tekijöistä, mutta usein kyse on vain muistisairauden ominaispiirteestä.

YHTEINEN TEKEMINEN ON TÄRKEÄ OSA VUOROVAIKUTUSTA
Myös liikkumisen ylläpitämisestä on hyötyä. Liikunta vahvistaa lihasvoimaa ja tasapainoa. Se myös lievittää kipuja, jotka aiheutuvat muistisairaudesta johtuvasta kehon jäykistymisestä. Liikkuminen on myös käyttäytymisen muutosten hoitoa, koska se vähentää toimettomuutta, ahdistusta ja aggressiivisuutta.

Ilman tukea muistisairaan henkilön liikkuminen usein vähenee, mutta paikalleen jääminen ei yleensä ole tarkoituksellista. Taustalla on usein muistisairauden oireisiin kuuluva aloitekyvyn väheneminen. Kipujen tai kaatumisten vuoksi muistisairas henkilö saattaa myös pelätä liikkumista. Helpointa on usein liikkeelle lähteminen yhdessä läheisen kanssa. Myös läheinen hyötyy esimerkiksi yhteisistä kävelylenkeistä.

Miten olet ylläpitänyt läheisesi toimintakykyä?

Minkälaisia kotitöitä teette yhdessä? Harrastaako läheisesi yhdessä sinun kanssasi tai itsenäisesti liikuntaa?

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Vuorovaikutus

Kokeile, olisiko kuvista apua

Lue lisää

Vuorovaikutus

Vinkkejä Camilla Lindholmilta

Tutustu

Ajankohtaista

Muistisairas isovanhempi ei ole mörkö

Lue lisää

Onko sinulla uutta tutkimustietoa tai kehitysideoita sivustolle?

Onko sinulla uutta tutkimustietoa tai kehitysideoita sivustolle?