Kokeile, olisiko kuvista apua
Sanattoman viestinnän merkitys korostuu kielellisten ongelmien lisääntyessä. Yksi sanattoman viestinnän muoto on kuvien käyttäminen. Kuvien ja muiden visuaalisten viestien etuna on suorempi yhteys siihen muistin osa-alueeseen, jossa esineiden ja asioiden merkitykset ovat varastoituina. Puheen tulkitsemiseen liittyvää prosessia hidastaa se, että sanan äännerakenne täytyy kyetä avaamaan, ennen kuin voi etsiä sanan tarkoittamalle asialle merkitystä. On hyvä kuitenkin muistaa, että kaikille ei ole hyötyä kuvaviestinnästä, koska osalla muistisairaista ongelmia on nimenomaan näönvaraisessa hahmottamisessa
MUISTISAIRAAN VOI OLLA HELPOMPI ILMAISTA ITSEÄÄN KUVILLA KUIN SANOILLA. HÄNEN VOI OLLA MYÖS HELPOMPI YMMÄRTÄÄ KUVAA KUIN SANOJA. KUVAT SAATTAVAT SIIS SOVELTUA KUMPAANKIN SUUNTAAN TAPAHTUVAAN KOMMUNIKOINTIIN.
Meillä on kaksi aikuista lasta ja heistä kumpikin soittaa puhelimella vähintään kerran viikossa. Kerron sitten aina miehelleni terveisiä Timolta tai Paulalta. Välillä vaikuttaa, että hän miettii, että keitä ne on. Mä olen pyytänyt lapsilta, että toisivat itsestään vähän isommat valokuvat, joiden avulla voisin näyttää, kenestä puhun.
~Alzheimerin tautia sairastavan miehen omaishoitajavaimo
Kuvia käytettäessä voi osoittaa asiaa, josta haluaa jotain kertoa. Osoittaminen on yksi ihmisen varhaisimmista ja yksinkertaisimmista kommunikointitavoista, ja se voi säilyä pitkään. Joskus koko vuorovaikutustilanne voi rakentua asioiden osoittelusta. Yhdessä osoitellaan esimerkiksi valokuva-albumissa olevia kuvia, ja se, jolla on puhekykyä, kommentoi niitä.
Äiti sekoittaa välillä meidät tyttäret keskenämme. Viimeksi kun hän katsoi vanhoja valokuvia, lähetti hän siskoni kuvan minulle, koska hän ajatteli meidät väärin päin. Olemme suunnitelleet tekevämme hänelle valokuvakansion, johon tulee kaikkien läheisten kuvat ja nimet kuvien alle. Jos kotihoidon vaihtuvuus vähenisi ja joku tuttu ihminen kävisi useammin, olisi kiva saada hänestäkin ainakin nimi ja mahdollisesti myös kuva samaan kansioon.
~Aivoverenkiertosairauden muistisairautta sairastavan naisen tytär
Kommunikointiin tarkoitettuja kuvia voi kerätä muistisairaan käyttöön ison pinon. Ne voivat olla esimerkiksi tarkoitukseen suunniteltuja kuvakortteja, lehdestä leikattuja kuvia, omia valokuvia tai vaikka itse piirrettyjä kuvia. Esimerkiksi Papunetistä löytyy ilmainen kuvatyökalu, josta voi tulostaa tuhansia ilmaisia kommunikointiin suunniteltuja kuvia.
Olemme käyttäneet kuvia apuna. Meillä on esimerkiksi ovessa avaimen kuva, jotta äiti muistaisi lähtiessään ottaa avaimen mukaansa. Hella on häneltä turvallisuussyistä otettu pois käytöstä ja sen päälle on laitettu punainen ruksi. Olemme harkinneet, että ottaisimme käyttöömme esimerkiksi pictoja. Netissäkin on ilmaisia palveluita, joista saa kommunikaation avuksi suunniteltuja kuvia.Aivoverenkiertosairauden muistisairautta sairastavan naisen tytär
0 kommenttia