Kokeile, olisiko kuvista apua

Sanattoman viestinnän merkitys korostuu kielellisten ongelmien lisääntyessä. Yksi sanattoman viestinnän muoto on kuvien käyttäminen. Kuvien ja muiden visuaalisten viestien etuna on suorempi yhteys siihen muistin osa-alueeseen, jossa esineiden ja asioiden merkitykset ovat varastoituina. Puheen tulkitsemiseen liittyvää prosessia hidastaa se, että sanan äännerakenne täytyy kyetä avaamaan, ennen kuin voi etsiä sanan tarkoittamalle asialle merkitystä. On hyvä kuitenkin muistaa, että kaikille ei ole hyötyä kuvaviestinnästä, koska osalla muistisairaista ongelmia on nimenomaan näönvaraisessa hahmottamisessa
MUISTISAIRAAN VOI OLLA HELPOMPI ILMAISTA ITSEÄÄN KUVILLA KUIN SANOILLA. HÄNEN VOI OLLA MYÖS HELPOMPI YMMÄRTÄÄ KUVAA KUIN SANOJA. KUVAT SAATTAVAT SIIS SOVELTUA KUMPAANKIN SUUNTAAN TAPAHTUVAAN KOMMUNIKOINTIIN.
Kuvia käytettäessä voi osoittaa asiaa, josta haluaa jotain kertoa. Osoittaminen on yksi ihmisen varhaisimmista ja yksinkertaisimmista kommunikointitavoista, ja se voi säilyä pitkään. Joskus koko vuorovaikutustilanne voi rakentua asioiden osoittelusta. Yhdessä osoitellaan esimerkiksi valokuva-albumissa olevia kuvia, ja se, jolla on puhekykyä, kommentoi niitä.

Kommunikointiin tarkoitettuja kuvia voi kerätä muistisairaan käyttöön ison pinon. Ne voivat olla esimerkiksi tarkoitukseen suunniteltuja kuvakortteja, lehdestä leikattuja kuvia, omia valokuvia tai vaikka itse piirrettyjä kuvia. Esimerkiksi Papunetistä löytyy ilmainen kuvatyökalu, josta voi tulostaa tuhansia ilmaisia kommunikointiin suunniteltuja kuvia.

Miten olet käyttänyt kuvia apuna viestinnässä?

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Vuorovaikutus

Vaali läheisellesi merkityksellisiä asioita

Lue lisää

Vuorovaikutus

Muistisairaan ja omaishoitajan välinen suhde

Lue lisää

Ajankohtaista

Tutkimus kuuluu käyttöön

Lue lisää

Onko sinulla uutta tutkimustietoa tai kehitysideoita sivustolle?