Antikolinergisilla lääkkeillä yhteys jopa puolet suurempaan dementiariskiin
1.9.2019
Henkilöillä, joilla on edeltävän kymmenen vuoden aikana ollut käytössä vähintään 1095 päiväannosta antikolinergisesti vaikuttavaa lääkettä, on 50 % suurempi riski sairastua dementiaan, kertoo JAMA Internal Medicine -lehdessä julkaistu tutkimus. Mainittu lääkemäärä vastaa kolmen vuoden jokapäiväistä käyttöä. Riski liittyi vahvimmin ennen 80 vuoden ikää alkaviin dementiasairauksiin sekä aivoverenkiertosairauden muistisairauksiin.
Antikolinergisia lääkkeitä käytetään usean eri sairauden hoitoon, ja niiden teho perustuu hermoston välittäjäaineen asetyylikoliinin vaikutuksen estämiseen. Niillä tiedetään olevan lyhytaikaisia kognitiivisia haittavaikutuksia, kuten muistin heikkenemistä tai sekavuutta, mutta tieto pitkäaikaisvaikutuksista on vielä vähäistä. Englannissa tehdyssä tutkimuksessa löytyi tilastollisesti merkittävä yhteys antikolinergisten lääkkeiden käytön ja dementian puhkeamisen välillä.
Dementiariskin kasvaminen yhdistettiin antikolinergisiin masennus-, Parkinson-, psykoosi-, virtsankarkailu- ja epilepsialääkkeisiin. Sen sijaan dementiariskiä lisäävää vaikutusta ei havaittu olevan antikolinergisesti vaikuttavilla antihistamiineilla, lihasrelaksanteilla, ruoansulatuskanavan toimintaan käytettävillä lääkkeillä, sydänlääkkeillä tai astmalääkkeillä. Tulosten luotettavuutta lihasrelaksanttien ja sydänlääkkeiden osalta heikentää kuitenkin se, että tutkitut henkilöt käyttivät niitä vain pieniä määriä.
Tutkijat kuitenkin muistuttavat, että antikolinergisten lääkkeiden ja dementian väliltä löytyneen yhteyden pohjalta ei voi vetää suoria johtopäätöksiä syy-seuraussuhteista. Mikäli jatkotutkimuksessa todettaisiin antikolinergisten lääkkeiden olevan yhtenä osasyynä dementian puhkeamiselle, tarkoittaisivat tämän tutkimuksen tulokset sitä, että antikolinergiset lääkkeet ovat osallisina joka kymmenennen dementian puhkeamisessa.
Coupland CAC, Hill T, Dening T, Morriss R, Moore M, Hippisley-Cox J. Anticholinergic Drug Exposure and the Risk of Dementia: A Nested Case-Control Study. JAMA Intern Med. Published online June 24, 2019179(8):1084–1093.